Ecowijk Gantoise

De website van Ecowijk vermeldt :

Website www.ecowijk.be

SLIM WONEN

Ecowijk Gantoise zal een woonwijk worden met daarbovenop een aanbod van gemeenschappelijke faciliteiten voor de bewoners. De wijk zal gebouwd worden langsheen een centrale fiets- en wandel-as die de verbinding zal maken met de fietspaden richting het centrum van de stad. De tram- en bushaltes telkens aan de uiteinde van de centrale as en niet verder dan 400m van elke woning, maakt het voor iedereen gemakkelijk om naar het centrum te gaan.

GROEN WONEN

De ecowijk zal een groene wijk zijn. Centraal wordt een groot park voorzien met meerdere waterelementen. Er wordt een link gelegd met de rijke geschiedenis van de plek door te verwijzen naar de originele sporten van La Gantoise. Een groene wijk betekent ook een wijk zonder auto’s in het straatbeeld en met maximale aandacht voor fiets- en wandelpaden. Energetisch wil de Ecowijk groen zijn door in te zetten op lokaal, collectief opgewekte energie en door maximaal water te hergebruiken.

De website van SOGent vermeldt :

Website : www.sogent.be/projecten

“Ecowijk Gantoise”

In Gentbrugge maken de sportvelden van KAA Gent en La Gantoise plaats voor een nieuwe, kindvriendelijke wijk. Sogent ontwikkelt er samen met een private partner de nieuwe woonwijk Ecowijk Gantoise, een voorbeeldwijk op vlak van energie, mobiliteit en woontypologie.

Sport maakt plaats voor wonen

In Gentbrugge, aan de Bruiloftstraat, bevond zich tot enkele jaren geleden het Jules Ottenstadion. Hier had voetbalclub KAA Gent haar sportieve stek. In 2000 ging de voetbalclub, samen met de Stad Gent, op zoek naar een nieuwe plek voor een moderne voetbaltempel. Het Ottenstadion was namelijk verouderd en te klein geworden. Ook het feit dat het stadion middenin een woonbuurt lag, was – gezien de noodzaak tot uitbreiding – niet langer ideaal. De Stad Gent kocht het Ottenstadion en vond voor de club een nieuwe locatie. In 2013 kon KAA Gent het nieuwe voetbalseizoen starten in een gloednieuw stadion; de Ghelamco Arena. Na de verhuis van de voetbalclub uit het Ottenstadion, kon sogent in opdracht van de Stad, overgaan tot de sloop van de oude voetbaltempel.

Ook de hockey- en tennisclub La Gantoise, gevestigd naast het Jules Ottenstadion in de Tennisstraat, kondigde haar verhuis aan. La Gantoise sloot een akkoord met projectontwikkelaar Ecowijk voor de verkoop van haar gronden. La Gantoise verhuist naar een nieuwe site langs de Watersportbaan.

Door het vertrek van de sportclubs, kwam er in Gentbrugge een gebied van ongeveer 5 hectare vrij. Sogent en Ecowijk zullen deze site als partners samen ontwikkelen tot een nieuwe woonwijk.

Ambitieuze plannen

Zowel sogent als projectontwikkelaar Ecowijk zullen elk op hun gronden woningen laten bouwen. Om ervoor te zorgen dat er wel één integrale en kwalitatieve visie voor de wijk ontwikkeld wordt, werken de partners samen aan één inrichtingsplan. Ze stelden daarvoor het studiebureau BUUR aan. Het inrichtingsplan dient als basis voor de verkavelingsvergunning en schept meer duidelijkheid over het aantal woningen, welk type woningen er zullen komen en de precieze timing. Ook het wijkpark dat als verbindend groen voor zowel de nieuwe woonwijk als de bestaande buurt zal worden aangelegd, krijgt in dat plan vorm.

Het plan vertrekt van de ambities om van de wijk een echte ecowijk te maken. De wijk moet dan ook een schoolvoorbeeld worden op vlak van energie, mobiliteit en woontypologie. Er wordt ingezet op grondgebonden woningen (woningen die rechtstreeks toegankelijk zijn vanop het straatniveau). Alle woningen worden voorzien van een eigen terras of tuin. Een centraal park zal zorgen voor een groen rustpunt. De wijk zal ook voorrang geven aan fietsers en voetgangers.

Het inrichtingsplan werd op 3 oktober 2016 voorgesteld aan de buurt. Het plan zelf, alsook de toelichting van Dhr. Tom Balthazar, schepen voor Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar Groen, kunt u in de kolom hiernaast raadplegen.

Woningbouw

Zowel sogent als projectontwikkelaar Ecowijk zullen elk op hun gronden woningen laten bouwen. Maar de verkoop van de woningen zal door beide partners apart gebeuren. De private partner van sogent zal met andere woorden instaan voor de verkoop van de woningen op het ‘voetbaldeel’ en Ecowijk voor dat op het ‘tennis- en hockeydeel’.

De verkoop van de woningen op het deel sogent is nog niet gestart. Sogent zal via een zogenoemde publiek private samenwerking de woningen aanbieden. Sogent gaat daarvoor op zoek naar die private partner om de bouw te realiseren. Naast marktconforme woningen, zullen er op de gronden van sogent ook budgetwoningen aangeboden worden voor gezinnen met een gemiddeld inkomen.

Ecowijk is wel al begonnen met de commercialisatie van de woningen op haar gedeelte. Voor meer informatie over woningen op het deel van Ecowijk kunt u terecht op www.ecowijk.be.